Werken met draaitabellen in Excel 2010

Scherpe Tarieven

Persoonlijk Contact

Advies Op Maat

Klassikaal & Digitaal Trainen

In Excel kunt u eenvoudig tabellen reorganiseren door middel van draaitabellen. In dit artikel laat Westhaghe Training & Advies de werking van een draaitabel zien in Excel 2010. Onderwerpen die wij gaan bespreken in dit artikel zijn:L het maken, het (her)berekenen en het wijzigen van draaitabellen.

Het maken van een draaitabel

Een draaitabel reorganiseert gegevens uit een tabel, zodat u snel gegevens kunt analyseren. De draaitabel groepeert gegevens en kan allerlei berekeningen maken. Hieronder ziet u een voorbeeld van een draaitabel waarin u direct de omzet en de verkochte aantallen per regio kunt zien:

Draaitabel introductie

Het is niet nodig om de gegevens vooraf te sorteren. Een draaitabel kan allerlei vormen hebben, afhankelijk van het gewenste overzicht. Om bovenstaande draaitabel in Excel 2010 te maken gaat u als volgt te werk. Kies voor het tabblad Invoegen, vervolgens de groep Tabellen en kies voor de knop DRAAITABEL.

Draaitabel invoegen

In het dialoogvenster wordt u verzocht de tabel of het bereik op te geven. Daarna heeft u ook de keuze waar u de draaitabel wilt plaatsen.

Draaitabel gegevensbereik

Nadat u het dialoogvenster ‘Draaitabel maken’ met OK heeft bevestigd verschijnt een extra tabblad Hulpmiddelen voor Draaitabellen, waarin o.a. de ‘Lijst met draaitabelvelden’ voorkomt.

Hulpmiddelen voor draaitabellen

Bij deze stap kunt u de veldnamen slepen naar de juiste positie in de gebieden: Rapportfilter, Kolomlabels, Rijlabels en Waarden. Bij Kolomlabels of Rijlabels geeft u meestal een veldnaam aan waarvan u de velden wilt groeperen, zoals een regio of artikelsoort. Bij Waarden geeft u meestal aan van welke veldnamen u totalen of andere berekeningen wilt zien. Als u een fout maakt, kunt u de veldnamen uit de vakken slepen.

Herberekenen van een draaitabel

In draaitabellen staan geen formules, er is dan ook geen koppeling tussen de orginele gegevens en de informatie in de draaitabel. Als er wijzigingen in de orginele gegevens plaatsvinden, moet de draaitabel worden herberekend. Dit gebeurt door een cel in de draaitabel te activeren en vervolgens naar het tabblad Opties, de groep Gegevens voor de knop te vernieuwen te kiezen.

Draaitabellen herbereken

Vorm van een draaitabel

Een draaitabel kan allerlei vormen hebben, afhankelijk van het gewenste overzicht. U kunt bijvoorbeeld in de rijen de regio’s plaatsen, en in de kolommen de artikelen. In de tabel zelf komen bijvoorbeeld de totalen van de aantallen:

Diverse vormen in draaitabellen

Draaitabel wijzigen

Als u geen nieuwe draaitabel wilt maken, maar een bestaande wilt aanpassen, activeert u een veld in de ‘Lijst met draaitabelvelden’ en verplaatst dat naar de door u gewenste indeling van de draaitabel.

Het wijzigen van een draaitabel

Met behulp van het tabblad Invoegen en de groep Draaitabellen kunt u op de knop Opties en op de opdracht Rapportfilterpagina’s weergeven klikken waarmeer Excel per regio een apart blad met gegevens maakt.

Draaitabel rapportfilter toepassen

Hier ziet u een voorbeeld van de toepassing Rapportfilters per pagina.

Voorbeeld rapportfilters

Berekeningen in draaitabellen

Bij het definiëren van de draaitabel sleept u de veldnamen naar de gewenste plek in de ‘Lijst met draaitabelvelden’. Open via een lijstpijl/dropdown-cel één van de velden in de lijst met Draaitabelvelden. Via de knop VELDINSTELLINGEN krijgt u een dialoogkader met extra opties.

Opties in draaitabellen

U kunt bijvoorbeeld SOM VAN AANTAL door dubbelklikken wijzigen in GEMIDDELDE VAN AANTAL:

Wijzigen van berekening draaitabel

Wilt u meer te weten komen over draaitabellen in een Excel training? Bel dan naar 020-3080466 of klik op de button bovenaan dit artikel.

Meer weten over dit onderwerp?

We verzorgen verschillende verschillende cursussen! Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u vrijblijvend een uitgebreid overzicht toe met alle mogelijkheden.

Beoordeeld met een 9.3 met 1.100+ ervaringen op Springest

Ton

5-stars-png-no-background-4

"Erg fijne en duidelijke uitleg. Het meekijken op de beamer was een fijne manier waarop iedereen mee kon kijken. Ik heb heel veel kennis van alle mogelijkheden opgedaan. Een echte aanrader voor mensen die met PowerBI aan de slag gaan en zijn."

Danny Geelhoed

5-stars-png-no-background-4

"Mooie interactieve training op basis van pragmatische oefeningen. Leerzaam en heel veel nieuwe handigheidjes geleerd van een enthousiaste trainster. Tijd is te kort en kan ook nog in een meerdaagse training worden gevat."

Jan Does

5-stars-png-no-background-4

"Heel veel van geleerd veel truukjes en de PDF gaat zeker helpen. Veel nieuwe zaken ontdekt. Het was een gezellige training. Trainer was zeer kundig. Heeft heel veel ervaring. Ga dit zeker toepassen in mijn werk."

Nicolien Blokhuis

5-stars-png-no-background-4

"De training was plezierig en leerzaam door de goede afwisseling van instructie en zelf oefenen. Omdat de groep niet groot was (vier deelnemers) was er voldoende ruimte om vragen te stellen. "